Atunci cand te decizi să cumperi mobila noua, oferta pare la început extrem de diversificata. Cu timpul însă, pe masura ce cauți și te informezi, ți se pare din ce în ce mai greu să gasești piese de mobilier  pe gustul tau, în formele, culorile și materiale imaginate de tine. Opteaza pentru mobilă pe comandă și amenajeaza casa așa cum ai visat. Pentru a reuși, trebuie doar să fii atent la cîteva aspect

1. Decide-te ce vrei și stabileste precis și ce nu iți dorești

Înainte de orice, trebuie să te gandești la mobila pe care ți-o dorești. La început este extrem de greu, deoarece poți avea multe variante in cap, insă multe arata bine în magazin, dar nu s-ar potrivi în spațiul locuinței tale. Decide-te asupra unui stil, pentru a avea un punct de pornire.

De exemplu, în cazul unei  bucatarii clasice, aceasta va fi probabil în două nuante, de crem și maro, cu uți simple sau cu anumite forme geometrice. In cazul unei bucatarii stilate și contemporane, ai putea avea cuptorul la ânaltimea bratelor, plita pusa separat, cu un spatiu pentru o hota modern și un mobilier într-o culoare la moda, precum wenge. În cazul unei bucătării luxoase, pot fi potrivite materialele lucioase și costisitoare.

  2.  Caută posibile modele care iti plac

Începe să cauți modele de mobilier peste tot pe unde poți: în reviste, pe internet, în emisiunile tv, în magazine etc. Fă o selecție, încercînd sa-ți imaginezi cum s-ar integra acel mobilier în spațiul locuinței. Fă fotografii cu preferatele tale și păstrează-le, îți vor fi de mare folos mai tîrziu.

  3.Caută posibile modele pentru spațiul interior al mobile

După ce ai decis cam cum ai vrea să arate în exterior mobila pe comanda, gandeste-te la compartimentare. Tu ești singurul în masură sa decidă cea mai buna compartimentare. Uita-te la modele în magazine, în reviste sau pe internet și selecteaza din acele compartimentari interioare numai sectiunile care te intereseaza (rafturile, sertarele, umerasele, carligele etc). Fa-le și lor fotografii.

Ține cont de nevoile tale personale de a depozita lucrurile. Apoi, fii atent la noutați. Există uneori tipuri de compartimentari la care poate nu te-ai fi gandit, dar pe care ai dori sa le ai si tu, dacă ai ști de existența lor sau daca ți-ar atrage atentia. Este, de exemplu, cazul sertarelor foarte mari, doar putin inalte, compartimentate in patrate, unde iti poti pune separat maruntisuri: nasturi, curele, batiste, bijuterii, sosete, manusi, esarfe, bentite, ciorapi etc.

Este, de asemenea, cazul sectiunilor care se rotesc pe un ax central, pozitionate intr-un colt al mobilei. Aceste sectiuni sunt dotate cu rafturi si sunt foarte practice, deaorece folosesc la maxim spatiul din colt. Ele permit depozitarea pana in spate si accesul usor la obiecte, rotind raftul.

In cazul in care ai ales cateva sectiuni de interioare, fara sa ai un model de compartimentare intreg, nu vei avea o imagine completa, asa cum iti imaginezi tu. Este, de exemplu, cazul dulapului de haine. Iti pot placea unele rafturi gasite intr-o revista, alte sertare vazute pe un site, alte spatii pentru umerase, descoperite intr-un magazin etc. Folografiaza-le pe fiecare si, daca ai cum, fa o schita cu dulapul pe care ti-l doresti si care reuneste aceste spații de depozitare .

4. Stabileste un buget
Dupa ce ai decis ce-ti doresti, este bine sa stabilesti si un buget general pentru proiectul tau. Desigur, el poate suferi modificari deoarece mobila pe comanda implica modificari care afecteaza suma finala.
5. Alege materialele
Odata ce faci comanda, va trebui sa alegi materiale pt mobilă. În mod normal, avand deja modelul, vei primi sugestii de combinații de materiale de la furnizor. Daca însa acestea nu te mulțumesc, nu ezita sa faci propria ta combinație. Ține cont de gusturile tale, dar și de cum se vor integra acele culori în spațiul camerei.

6. Fă comanda
Încheie contractul pentru mobila pe comanda, avînd grija să primești informații precise despre garanție, durata și condițiile de livrare și asamblare.